torsdag 14 november 2013

En sångares ångest

Hilfe. På riktigt, det är allvar nu. Jag förbereder min sista sångexamen, B-kursen. Jag kommer inte att göra A-kursen, så det här är sista gången i mitt liv som jag sammanställer repertoar till en kursexamen. Med andra ord är det nu eller aldrig. Vilka arior vill jag stå på scen och sjunga? Vilka lieder? Vilka finska, vilka nordiska, vilka moderna? Herregud, att välja modern musik. Det finns för mycket. Detfinnsförmycketmusik. Detfinnsförmycketmusikivärlden!

Hååååååhhhmmmmmm. Har jag månne fel approach till det här nu?

OCH DESSUTOM: Är jag sopran eller mezzosopran? Alltså åååååååumaaaaigåååååådd... jag blir helt utmattad varje gång jag funderar på den frågan. Kan jag inte få vara båda enligt dagsform och humör?

Ok, nu antingen tar jag ett djupt andetag eller så klappar jag till mig hårt på kinden.

Det blev ett djupt andetag, och ett till.

Hörni, ni får förlåta mig. Men faktiskt, så här känns det just nu.

3 kommentarer:

jro sa...

Oj, shit så spännande!! Och också roligt och häftigt! Det är säkert helt otroligt svårt att välja repertoar för ett så här viktigt och stort tillfälle. Jag skulle antagligen utgå från att välja nån sång som verkligen talar till en själv, där texten och/eller musiken bara på nåt vis känns helt rätt. Och sen bygga upp resten av repertoaren runt den/de sångerna, så att det blir en bra balans med lätt/svårt, långsammare/snabbare och sånt. Så tänker jag såhär spontat. ;) Men jo, som sagt: Sjukt svårt, säkert!

Och alltså om du frågar mig tycker jag att du väl visst får variera mellan att vara sopran och mezzo enligt dagsform och humör! Kanske sånglärare och examinatorer och andra förståsigpåare inte håller med (och fair enough, kanske man måste välja nåndera sådär officiellt), men alltså, såhär ur en amatörs och ickeförståsigpåares synvinkel är ju sång så emotionellt och kroppsligt att ingen väl ändå kan sjunga helt lika hela tiden. Dessutom utvecklas man ju alltid och rösten förändras hela livet. Egentligen tycker jag att det är lite onödigt att också alla röster alltid måste klassas in i fack. Bara för att man är sopran betyder det ju inte att man sjunger alla sånger superfint, vissa typer av sånger låter ju helt enkelt så mycket bättre för vissa typer av röster. Men jo, jag förstår att det kan vara svårt att fatta ett beslut om det där!

Sorry romanen, men det här är så intressant! Och spännande! Lycka till i sångletandet! Tänk, samtidigt som det är stress och svårt så är det ju helt otroligt fint att du jobbat så hårt och kommit så här långt i sångstudierna och får göra denna coola examen! Är säker på att du kommer att välja de bästa sångerna för just dig! Kram!

anka sa...

Frank Sinatra sjöng aldrig något som inte bekvämt föll inom hans register och som kändes rätt. Och framgång hade han. Vem vill att publiken och sångaren känner sig obekväma ens på en enda ton? Och mezzo tror jag.

Prinsessan Heidi sa...

Tack Johanna för de fina och stödjande orden! Ja, jag har åtminstone en jättebra aria som passar mig, och det andra börjar så småningom ta form också :)

Faktiskt mamma, sjöng i mezzoläge på slottet här om dagen och det klingade och kändes otroligt bra.

Kram på er båda!