torsdag 24 mars 2011

klimatets ok

Herregud vädret är ju inte klokt idag. Hysterisk blåst, mulet, sol, mulet, hagelstorm, sol, snö, sol, mulet och nu till kvällen snöstorm. Som min engelska kompis säger när något är helgalet: "Jesus wept!"

Just idag diskuterade vi med min sånglärare om hur vädret och klimatet påverkar människan. Tänk nu att du är född och uppvuxen i ett land där solen skiner nästan varje dag. Du kan ta solsken för givet. Visst har du dina bekymmer som alla andra, men vädret är inte ett av dem. När det regnar upplever du det som mysigt och lite romantiskt. Om det regnar eller är mulet mer än fem dagar i sträck blir du förtvivlad för det är inte normalt. Så där i allmänhet kan du dock räkna med solsken och värme nästan varje dag. Hurudan personlighet har du då? Jo: du är utåtriktad och har ett självförtroende av titaniumförstärkt stål. Du oroar dig inte för mycket för framtiden utan lever i nuet och känner dig berättigad till allt. Därtill fnyser du åt allt som luktar bekvämt och praktiskt i klädväg. För dig är det en självklarhet att kläder ska vara vackra, strunt i om de är funktionella eller inte. Kort sagt, världen är din.

I motsats till oss här i Norden och särskilt Finland som
a) aldrig vet säkert när vi kommer att se solen igen
b) inte vågar göra några planer förrän vi har hört väderleksprognosen
c) inte klarar oss utan Goretex och halkskydd
d) får dåligt samvete av att sitta inne om det är soligt ute
e) räknar temperaturer från plus aderton och uppåt som en värmebölja.

Inte att undra på att vi är osäkra på oss själva och på allt omkring oss. På att vi ständigt går och stålsätter oss för besvikelser och på att vi, som faktiskt är jätteduktiga på en massa saker, har självförtroendet i botten och är världsbäst på att stressa över petitesser. Förklaringen är i min mening mycket enkel : sekel på sekel av asväder. Snö, hagel och regn sitter i våra gener. Hu.

2 kommentarer:

Jonna sa...

Intressant! Du har helt säkert rätt!

Marina sa...

Helt rätt! Här klagar golk något alldeles oändligt om det är mulet några dagar i rad... värsta katastrofen. Jag är mera av åsikten: men come on, det regnar ju iallafall inte, det är ju bara mulet!