tisdag 22 februari 2011

konsumenten undersöker vidare

Nu har jag sett en dokumentfilm och blivit lite skraj. Om hormonpåverkande ämnen (parabener och ftalater) i plast och kosmetika. Hmmm. HMMMMM.

Så där i regel ställer jag mig ganska skeptiskt till allt som luktar hysteri. Men jag är inte heller av den typen som hellre gräver ner huvudet i sanden och hoppas att hon inte ska se eller höra något. Jag vill bara veta, punkt. Och jag har under en längre tid gått och funderat och känt på balansgången mellan tanke A) "Vi har myndigheter som tar hand om oss så vi inte behöver gå och oroa oss hela tiden" och tanke B) "Vi vet fortfarande mycket lite om hur olika kemikalier påverkar oss i längden".

Och så blev jag med barn och DÅ, kära vänner, då blev jag ännu mer fundersam.

Inte har jag blivit klokare ännu. Men nu är jag allvarligt nyfiken. Bara för skojs skull gick jag igenom badrumsskåpet och konstaterade att över hälften av produkterna innehåller parabener. Så jag fick god anledning att surfa lite.

En observation: de sajter och bloggar som varnar för parabener (och ftalater) är oftast sådana som marknadsför eller talar för naturlig kosmetika. Parabener beskrivs jättenegativt vilket förstås fungerar som ett bra argument för produkter som inte innehåller parabener. Det hela är lite ensidigt och ja, kära vänner, det luktar lite hysteri. Men å andra sidan kan man fortfarande fråga sig: hur är det nu då egentligen?

Tja, här tycker man att parabener är helt okej:

http://www.ktf.se/Parabener.htm

Här tycker man att parabener är farliga:

http://www.naturlighudvard.n.nu/parabener

Sveriges konsumenter säger kanske farligt:

http://www.sverigeskonsumenter.se/LAGAR/FAKTA/PARABENER/

Go figure. Bara att läsa vidare. Får se om jag blir klokare någon gång.

3 kommentarer:

jro sa...

Jag har också lite börjat fundera på det här med kemikalier. Funderar på om jag borde börja undvika att använda plast och endast använda ekologisk kosmetika. Svårt att veta vad som är rätt.

Får inte upp länken här nu på min cräppga jobbdator, men jag har blivit rekommenderat att kolla på Marthaförbundet http://www.marthaforbundet.fi/pa_svenska/ekologi/
De har i högra spalten en broschyr om kvinnor och kemikalier. Har inte läst den än, men där kanske finns nån info? De borde ju åtminstone vara oberoende aktörer som inte försöker sälja sina egna produkter...

C sa...

Jag har en f.d. kollega som skriver en blogg med ett ohysteriskt öga. Hon har också gett ut en bok i ämnet för något år sedan.
http://kemikaalikimara.blogspot.com/2009/06/k.html

Hon länkar till det här inlägget i sitt inlägg: http://evildressmaker.blogspot.com/2008/12/kometiikka-kemikaalikoktaili-vai.html

Kanske någon hjälp på vägen?

Prinsessan Heidi sa...

Tack för bra tips tjejer! Bra att det finns information i alla fall.