söndag 6 september 2009

I'm an alien, I'm a legal alien, I'm a Finnish girl in Haifaaa

Nytt ställe, nya människor, nya mönster. I förrgår var det "buongiorno", "scusi" och "grazie" som gällde, idag är det "bokertov", "slijá" och "to dá".

Det kändes helt o-t-r-o-l-i-g-t konstigt att vakna här i Haifa igår. Bekant hotell, bekanta gator, bekanta människor på Philips Medical Systems. Men hjärnan hängde bara inte med, jag hade packat kappsäcken och stigit ombord på ett plan efter en lång körturné, men när jag landade var jag inte hemma utan HÄR. Weeeeird.

Igår gick jobbet suuppertrögt, jag släpade på flera nätters sömnskuld och hade svårt att hålla mig vaken. Idag går det lite bättre, som tur är hotellet jättelyxigt med luftkonditionerade rum, pool, jacuzzi och bekväma sängar. Och vilken frukost, helt otrolig! Flera sorters youghurt och mysli, färsk frukt, torkad frukt, frukt i sockerlag, flera sorters färskost, flera sorters lokala bakverk, grillade tomater, äggröra, grönsaker, oliver... nästan så man stressar över att inte hinna smaka på allt. Och så måste man hinna njuta av den fantastiska utsikten över Medelhavet och staden också. OCH läsa morgontidningen med lokala nyheter. Det är så intressant att läsa nyheter som har skrivits med det lokala kulturella filtret på... ett litet exempel: i en artikel som handlade om svinifluensan poängterades att de ultra-ortodoxa judarna kallar den för Mexican flu för att de inte ska behöva nämna ett icke-koshert djur... och att för att motverka smitta har Haredim (en viss ortodox grupp) avstått från den traditionella ceremonin där alla dricker vin ur samma bägare som rabbin. Nu använder de individuella plastmuggar istället. Lysande underhållning och lite annorlunda kulturella insikter på samma gång.

Allrighty, lunchdags här på Philips. Undrar om det blir köttrestaurangen eller mjölkrestaurangen idag. Mjölk och kött får inte hanteras samtidigt enligt kosherreglerna. Ju.

Inga kommentarer: