måndag 31 maj 2010

update

När man ställer en så dum fråga som jag ställde igår så finns det bara ett svar: laga chokosås till glassen, juh. Detta är den överlägset godaste och enklaste chokosåsen som finns:

Koka upp lika mängder vatten, kakao och råsocker* plus en nypa kanel (som förhöjer kakaosmaken) och låt såsen puttra på låg värme i några minuter. Häll på vaniljglass. Njut av lyckoruset.

(*för att vitt socker innehåller bara kalorier medan råsocker innehåller vitaminer, antioxidanter och mineraler. White sugar is ee-vil.)


Kvällsfilmen blev The Terminator, vintage Arska från 1984 och fortfarande megabra underhållning. Fast specialeffekterna är ju mest cute vid det här laget.

söndag 30 maj 2010

söndag hemma

Färdigjobbat för idag. Ingen panik nästa vecka, med andra ord. Nu tänker jag chilla en stund medan karln lagar mat. Dagens största dilemma: laga chokosås till glassen eller inte laga chokosås till glassen?

Det blev gammal film imorse igen. Gamla filmer ska ses på söndag morgon. Denna gång var det ett romantiskt spiondrama från 1936 av Albert Hitchcock, "Secret Agent". Från tiden när han fortfarande gjorde brittiska filmer. The upper lips were ever so stiff, don't you know. Helt bra film. Lysande biroll av Peter Lorre, han som senare blev känd tack vare Casablanca.

Får se vad det blir ikväll.

Nu vet ni NU saknar jag alla mina fina vänner som jag inte har sett på länge. Ska vi ses något tag? Brunch, lunch, kaffe, middag? Var håller ni hus de närmaste veckorna?

lördag 29 maj 2010

Next: Zumba

Lycka är en hemmakopiator (/skanner/skrivare). Stön, värsta nördkommentaren. Men hur skönt är det inte att bara kunna kopsa kvitton, noter och annat stuff när det behövs istället för att alltid måsta cykla till attans Karhukopio. Förlåt, Uniprint heter det väl nuförtiden. Jonej, detta var en helt klar förbättring i hemmautrustningen.

Här sitter jag nu och funderar på att göra ett Zumbapass medan J är på sin femtonde kvartettkeikka denna månad. Endast lindrigt överdrivet. Han borde dock hinna hem till Schlagerfestivalen, det blir "kisastudio" med bara vi två.

Det har regnat och regnat. Och regnat. Helt okej, jag har jobbat hela dagen och ska jobba imorgon också. Lat-Maja är värsta Flitiga Lisa för en gångs skull.

Dagens tips: vitchokladkladdkaka är gott med hallon men ännu godare med jordgubbar. Detta konstaterade The Cool Chick on Christine Street och jag igår. Och skumpa är fantastiskt gott med både det ena och det andra. Fast det vet ni väl redan?

fredag 28 maj 2010

bubbles of joy

Champis är gott, men dyrt. Men så gott. Bästa sättet att fira när det ska firas på riktigt! Jag lyckades med andra ord bra igår, det enda som inte gick så bra var sista arian, av Puccini. Juryn påpekade att den än så länge är för "stor" för mig vilket är helt sant, men jag ångrar ingenting. Om jag inte hade valt den hade jag inte varit tvungen att utvecklas ett dugg, jag hade kunnat fejka någon random Mozartaria and gotten away with murder, som min sånglärare säger. Not this time. Jag är riktigt nöjd med hur jag sjöng de övriga sångerna - de som satt och lyssnade intygade att det lät t.o.m. bättre än på konserten en månad sedan - men det som jag är stolt över är att jag inte fejkade det MINSTA med tekniken, jag slank med andra ord inte tillbaka till det gamla och trygga utan lyckades faktiskt använda det nya jag har lärt mig. Detta är inte helt vanligt när jag uppträder, kan jag berätta.

Det fanns alltså god anledning att gå till bardisken och yttra orden "en flaska champagne, tack". Och lite senare: "en flaska till, tack". Som tur betalade jag bara för den ena...

torsdag 27 maj 2010

nu kör vi

Okej, nu gäller det, C-examen inför jury på konservatoriet. Tekniken sitter så gott den nu sitter, sångerna sitter så gott som i ryggmärgen, charmen kommer sen när det är dags (hoppas vi) men fan ta slemmet som jag har på stämbanden idag. Inget slem, det finns inget slem, slem är bara någå påhitt, glöm slemmet nu.

Haha, nu är händerna svettiga igen. Bara inte vänster ben börjar skaka okontrollerat som det gjorde på intagningsprovet så är jag tacksam.

Djupt andetag. Wish me luck!

onsdag 26 maj 2010

lite mat = mycket glädje

Mat är nog gott. Särskilt sån mat som ska tuggas, och särskilt efter att ha levt på soppa, fil och jogurt i närmare en vecka. Nu behövs ingen bantning mer. Måste tvärtom vänja mig vid att äta vanliga portioner igen. Är helt proppmätt efter lunchen som bestod av en helt vanlig portion mussel- och vitlökspasta (fullkorn, alltid fullkorn). Men OJ vad det var gott! Till middag blir det tonfisksallad med en massa saftiga, krispiga, närodlade hääärliga grönsaker som jag köpte från torget.

måndag 24 maj 2010

löständer i sikte

Åh, den kommunala tandvården i Åbo. Varför har jag inte fattat att det finns kommunal tandvård i Åbo? Som dessutom är bra? Jag har kommit till HIMLEN och det kostar massor mindre än vad det gjorde privat. När jag ringde jouren i morse fick jag tid samma förmiddag. Nu är tandroten (död, kaputt, goodbye) bortgrävd och rotkanalerna fulla med antibiotika och nästa behandling blir i september. Vilket är helt idealiskt, inga sommarplaner behöver rubbas och allt är Frid. Och. Fröjd.

Alltså mina tänder, håhhåh. Dags att börja spara ihop till löständerna.

söndag 23 maj 2010

Esmeralda flyter igen

We did it.

WE DID IT!

Esmeralda är i sjön och det är inte ens juni ännu. HUAA!
Där sitter hon nu snällt förtöjd vid bryggan, barlastad och tvättad, och väntar bara på mast och rigg. Och allt grejande. Allt härligt, skojigt grejande som vi nu har tid med. Det är nog lite konstigt hur kul det är att greja med båten. Men det är det bara.

Nästa gång vi är i Houtskär kommer det att se ut ungefär så här:

Mastresning enligt svärfars patentmetod. Material: en stege modell lång, några block (till taljan) och en jäkla massa tross och rep.


Så där!

lördag 22 maj 2010

Houtskärliv

Det är lite blandade känslor just nu.

Å ena sidan är livet ganska skönt eftersom jag har haft vett att hålla ett långt veckoslut och har därmed helt ledigt i tre dagar. Oj-OJ vad jag behövde det.

Å andra sidan har jag en konstant smärta i munnen, hela högra delen av gommen är svullen och det går inte att äta mat som måste tuggas. Ibumax hör till min vanliga kost under dessa dagar. Har fått tandläkartid till onsdag så jag måste uthärda tills dess. Blir jättekiva att göra sångprovet på torsdag. Uuunderbart.

Joooooo precis, just det alltså STACKARS MEJ.

Nå jå, igår när värken var som värst och jag väntade på att senaste Ibumaxen skulle göra sitt så satt jag och tänkte på att det finns otaliga sätt på vilka det kunde vara värre. Jag kunde bo i en hydda i Afrika hundratals kilometer från närmaste tandläkare. Jag kunde vara helt tandlös. Jag kunde ha värk i båda munhalvorna. The list goes on.

Som sagt, livet är ganska skönt också. Igår rodde vi till svärdjurens holme och latade oss som katter i solen, solade och doppade oss i sjön och läste och bara njöt. Idag är värmeböljan förbi och vädret är normalt igen, dvs. halvmulet och strax under tjugo grader. Vissa suckar av lättnad men det gör inte jag, jag stormtrivdes ju. Gick faktiskt och drömde om att hela sommaren skulle vara likadan, 25-30 grader varmt dag ut och dag in. Wrong country, tyvärr.

onsdag 19 maj 2010

ouch

Aj för fan. Sorry. Jag har ont i flera tänder samtidigt, eller åtminstone känns det så. Värken sitter i käken men det är ju där som rötterna finns. Detta är mitt personliga ok, dåliga tänder. Big dislike.

tisdag 18 maj 2010

lycka är en ny sommargarderob

Aaadå, igår vart Prinsessan och choppade lite grann... och idag hänger hon ut resultatet på begäran av sina vackra vänner:

Aitem namber guan: en förträfflig kjol som passar med det mesta.

Lite lätt och somrigt

Färg!
Denna topp fanns i tre färger och jag tog alla tre
En tunn långärmad historia med guldknappar och fickor

Favoritplagget!
Mera FÄRG åt folket!
Tadaa, nyihandlad skjortblus plus röda lackespadrillos från Spanien. Funkar muy bien, si o no?

Färg, färg, färg. Den här kombinationen är kanske inte så hot men plaggen är sköna och fina! Och sommarväskan diggar jag också, tog den i både brunt och vitt.

Urskön tröja med ordentligt långa ärmar och snyggt fallande krage

Samma tröja även i svart

Så här bra passade Top Shop-tröjan från Köpenhamn med kjolen och en av topparna :)



söndag 16 maj 2010

snabbis

Vi är hemkomna från skärgården men klockan är mycket och jag måste gå och lägga mig. Måste. Imorgon sitter jag hela dagen på inträdesprov till konservatoriet och på kvällen har jag sologig med kammarkören.

Alltså vänta nu... är jag inte vanligtvis översättare på måndagar?

fredag 14 maj 2010

summer in the skärgård

So long suckers, jag sticker ut till Houtskär! Tänker hitta någon lämplig klippa och tillbringa hela helgen i solen. Ajöss blekvita ben!

Hej sommar

Och så plötsligt är det sommar, pang. Just nu är det över tjugo grader varmt och det fläktar lite, men t.o.m. vinden är varm. Stavprommisen imorse var helt obeskrivligt skön. Hela sommarn så här pleeease!

Nu börjar våren blomma upp i mig. Hittills har jag bara observerat att "jaha, det tycks vara vår nu", ungefär som när man konstaterar att parti x fick så och så många röster i kommunalvalen. As in couldn't care less. För mycket att tänka på, för mycket ogjort som tynger på, för många måsten och för lite vila. Och jag tycker att jag har haft mindre på gång denna vår än tidigare år. Näe, man blir minsann inte yngre. Dock kanske lite klokare, och mer uppmärksam på vad man verkligen orkar med. Jag funderar oftare och oftare på detta med att vi fyller våra dagar enligt hur många timmar vi har till förfogande. Om det finns tid för något extra så tycker vi att vi hinner med det. Men orkar vi med allt vi hinner med? Vi har ju så många sysslor som tävlar om mentalt utrymme att vi blir helt slutkörda. Alltså vi = jag.

Men tibax till våren. Vi har vårstädat, juhuu! Hos oss innebär detta ingen gigantisk bravad med fönstertvätt och tömning av köksskåp, utan bara en lite grundligare städning. Heidi och Johan VS Dammet. Men mittiallt så känns hemmet fräschare och snyggare, och jag stortrivs.

Det BÄSTA med storstädning är att man får slänga saker. Gratis terapi!

onsdag 12 maj 2010

there's a big friggin' couch invading my space

Alltså JEIJ för att Eurokangas syr upp gardiner gratis denna vecka. Nu ska det bli gula gardiner i arbetsrummet och jag behöver inte lyfta ett finger. We are extremely pleased about this.

Men lädersoffhelvetet ska bort. Den är helt fel och den är inte ens vår. Den är ett "lån" av mina generösa svärföräldrar. I sannare om än elakare version: de dumpade den på oss för att bli kvitt den. Den väger som synden. Den är för stor och stjäl en massa utrymme som vi behöver. På riktigt behöver, min arbetshörna funkar inte som den ska - coz there's a big friggin' couch invading my space. Den har säkert kostat en massa pengar och den är en bäddsoffa vilket vi har haft användning för några gånger och jo, den är helt stilig och snygg. Men den är FEL i vårt arbetsrum. Just coz it be pretty don't mean it gonna work.

Punkt.

tisdag 11 maj 2010

Läckert

Vårbalsutstyrseln är fixad. Kodnamn: Färg och lågklackade skor. Högklackade skor är härmed so last year.

Blir ni nu jätteirriterade på mig om jag avslöjar att jag ville pussa en försäljartant för att jag rymdes in i storlek 38? Just och just. Det var dessutom helt säkert en 40 in disguise but I really truly don't care. 38 är min storlek, min, sedan jag började shoppa på Zara i Spanien med egna pengar. Inte 36, och inte 40 och sannerligen inte 42. Utan 38. Det är igenkännandets lycka när det står 38 på lappen.

Gud, så här barnslig får jag vara högst två gånger om året. Hmmm vänta nu. (Eller sorry, det heter faktiskt väntas nu på finlandssvenska.) Var detta månne nr 1 eller 2?

måndag 10 maj 2010

Jeij

Mitt liv tycks ju vara en bergochdalbana just nu, det svänger mellan bu och jeij med jämna mellanrum. Jeij - bu - jeij - JEIJ - BUUU - jeij? - buhu. Jeij. Bu.

Idag: jeij!

Jag är stenhård på självanalys.

söndag 9 maj 2010

Bu

Det här veckoslutet var ingen hit. Rekorddeppigt väder, tusen saker som borde göras och absolut noll energi på grund av sömnlös natt fre-lö. Jag har bara streckdeppat hela helgen, med liten paus i deppandet på lördag kväll för då var vi på bio cum middag hemma hos oss med paret V-W, och det var faktiskt kul.

Men gudihimlenalltså NU RÄCKER det med deppandet och surandet. Perkele.

Dagens humorterapi: The Far Side by Gary Larson





fredag 7 maj 2010

Nähe, inga nya skrivbord eller åtminstone inte denna vecka. Nå våj prupp. Detta hindrar dock inte att jag genomför min plan för maj månad: bort med allt sövande blått i arbetsrummet, in med piggt gult och grönt!

Nu ska jag fortsätta rädda världen. Eller egentligen bara rädda dagen för min uppdragsgivare. Känner mig mycket uppskattad idag.

onsdag 5 maj 2010

Jag hjärta BD

Nyss hemkommen från manskörskonsert och mycket lycklig. Älska Be De. Alltså BD. Alltså Brahe Djäknar. Ännu i år och kanske något år framöver känner jag dessutom de flesta i kören, vet kanske t.o.m. vad de heter och vilken stämma de sjunger, har sjungit med dem, pratat med dem och festat med dem, har ju tammefan lett dem i domkyrkan. Dom är alla så söta att jag kunde krama livet av var och en.

Märks det att jag har något av en soft spot för dessa killar?

Nu kom J hem. Tänk, en av dessa killar är min kille.

måndag 3 maj 2010

hej veckan

Veckan har börjat. Det starka solskenet väckte mig klockan sex imorse. Note to self: installera förmörkande rullgardiner ELLER kom ihåg att använda sovmasken.

Av någon konstig anledning så trodde jag att maj månad skulle vara The Big Fat Slappa. April = stress. Maj = baby go relax. Men jag hade helt fel. Maj är ju månaden då allt ska hända.

Inte att undra på att mina tankar irrar till augusti. Vår bortamånad. Inte bara semestermånad, utan bortamånad. Just nu känns det som om jag skulle behöva en bortavecka. Jag får kanske nöja mig med en bortahelg.