måndag 29 juni 2009

Mokkulare in archipelagia...

Operation flytt till skärgården över sommaren genomfördes i kokhet bil igår, men med trevligt resesällskap tack och lov. Nu är vi här och det är skönt, det. Ikväll ska vi elda bastu på holmen...

I år har jag privilegiet att få använda svärfars trådlösa modem och det verkar fungera riktigt bra. Här i Finland pratar dock ingen om trådlösa modem utan här heter det mokkula, ett namn som egentligen ägs av en viss operatör men som har blivit vardagsspråk för tingesten i fråga. Planen för idag var att börja jobba direkt och få en massa gjort omedelbums så att starten känns effektiv och bra. Men ack, nej. Struuul med programvaran. Föråldrad version av översättningsverktyget på bärbara datorn, kom inte ihåg att uppdatera hemma. Försökte koppla upp mig på uppdragsgivarens fina, nya server där man använder översättningsminnen i realtid; servern bara fnös åt mig och påpekade att med såna där stenåldersprogram lyckas det TYVÄRR inte. Håller på att åtgärda, laddar ner programvara men det tar evigheter. Perfekt ursäkt att blogga.

Fast det finns ju det där referensmaterialet jag borde kolla... jå.

lördag 27 juni 2009

Smile!

En resa som min man och jag har gjort otaliga gånger är den två och en halv timme långa sträckan mellan Åbo och Houtskär. I den ingår tre färjor och vissa ytterst slingriga och smala sträckor, men i allmänhet är det fin och jämn landsväg. Vägen går förbi vikar, små åkrar, trähus i olika färger och skog, och det är inte ovanligt att se rådjur eller älgar. Denna väg har vi som sagt åkt otaliga gånger, min man ännu fler än jag. Jag börjar "kunna" den vid det här läget men han skulle säkert kunna köra den med ögona fast. Alla kurvor och knepiga ställen sköter han med bravur, och han vet precis när det lönar sig att köra om och var. Om det är knappt med tid till färjan brukar han fixa det. Ja, han har kört den vägen så länge han kan minnas och kommer sannolikt att köra den många, många gånger till. Han och vägen är gamla bekanta, ja, nästan vänner.

Så jag kan tänka mig att det känns EXTRA bittert att bli plåtad med fartkamera i Nagu centrum när han har åkt förbi samma förbenade kameror år in och år ut, och de aldrig har varit på. Tills denna gång. På hans födelsedag, till råga på allt. Och för ynka 51 km/h på 40 km/h-område.

Böteslappen kom med posten igår, så vi drömde det inte.

fredag 26 juni 2009

Farlig sommar(rea)


Var på farlig sommarrea igår med ett mål: hitta bra joggingskor. Mission accomplished:


De heter Nike Air Cesaro och var nedsatta med 50 procent. Fortfarande mer än jag någonsin har betalat för ett par träningsskor. Men saakeli, vilken studs! Och dessutom är de rätt så snygga :)

För övrigt måste jag dock konstatera att det inte lönar sig att prova bikinin om man har ätit en massa ost, glass, kex och tårta i flera veckor. Detta borde ju vara självklart. Det självförtroende och "min kropp är vacker"-tänkande man visar genom att välja några stycken och med bestämda steg gå in i provbåset avdunstar samma minut som man ser resultatet i spegeln...

Inget som inte kan tröstas med lite glass från butiken på vägen hem... jaja, om det ska brännas en massa kalorier med fabulösa nya joggingskor så måste man ju ladda upp lite!

The king is dead

Lyxmorgon, väckning först åtta trettio idag... och typiskt nog så vaknade jag helt av mig själv evigheter före det. Åt mina Special K vid TV:n, tittade på slutet av en film som var så dålig att vi inte orkade se den till slut igår. Tänk 1983, tänk Star Wars rip-off, tänk prinsessor och monster och jättespindlar. Jag älskar vissa typer av dåliga filmer, så det var mest J som hade svårt att hålla sig vaken.

Detta morgonfilmtittande gjorde dock att jag missade FLERA MINUTER av dagens kokheta nyhet. Men efter en stund insåg jag att det är lugnt, det kommer inte att finnas något annat på TV idag än nyheter om den bortgångne Michael Jackson, mediernas älsklingsfreak-släsh-geni. Fast jag tror faktiskt att jag på fem minuter fick en helt tillräcklig dos av "We have lost an icon", "There will never be anybody like him" och "He changed the world of pop music for ever".

Så, nu ska jag jobba så det säger svisch bara, och sen kan den lediga helgen börja!

onsdag 24 juni 2009

Zzzz... ping! Inte idag.

Nu är det något i farten, eller i luften, eller på gång... jag höll på att försova mig imorse. Ingen särskilt tidig väckning heller, helt enligt bodyklockan. Men som sagt, jag stängde av väckarklockan och slöt ögonen, och vips var jag borta igen. Som genom ett mirakel hördes en mycket kraftig nysning från köket så att jag vaknade på nytt. Bless J and his summer allergies. Så låg jag där en stund och tänkte att näää, va e dehää...? Kom upp i sittande ställning på ren finsk sisu. När jag sedan hade svängt benen över sängkanten och beredde mig på att stiga upp... oumaigad. Är det så här icke-morgonpigga människor känner sig varje dag? Halvdöda/drogade? Jag hade ingen aning. Jag tar tillbaka allt jag har sagt och tänkt om inställning, lättja och bortskämdhet. Om man känner sig så här varje morgon så borde man få en medalj för att man överhuvudtaget har ett liv.

Starkt grönt té. Nu.

måndag 22 juni 2009

Hört idag, halvt på skämt:

"Kultur ska vara konstigt, då är det bra".

Så där på skämt, alltså. Men ack vetni, det finns allt möjligt som kallas för kultur och som gör att man undrar ibland. Inte så att jag diskriminerar, visst kan t.ex. bajs vara kultur, ja till och med konst. Vad som helst kan ju kallas för konst bara det sätts i rätt sammanhang. Och så kan folk stå där och analysera, hitta en djupare, existentiell mening med det hela. Vad symboliserar bajskorven? Hur berör den oss, vilka tankar väcker den...? Och så vidare. Samma gäller musik. Världen är full av musikaliska bajskorvar. Haha, musikaliska bajskorvar. Hahahaha! Nu svängde det här åt helt fel håll, jag ser framför mig fyra bajskorvar med barbershophattar och Pepsodentgrin. I'm sick in the head, I am.

Jag skyller på att jag är hungrig, blodsockret har sjunkit så lågt att jag får hallucinationer. Och tänk er, jag har köpt leverlåda till mat. Lyckat, va?

Post-midsommar blues

Faktum: när man har varit ute i skärgården och haft en skön midsommarhelg inklusive tårtkalas ute på en vackert vildvuxen holme, med blommande syrener, sol, sång, skratt och allmän sommarlyx så känns det BITTERT att återvända till stan och DATORN.

Men jag klagar inte. Fast jo perkele, jag klagar. Det är orättvist och jag känner mig kränkt och nån borde fatta. Dämit.

Sådär, tånoringsutbrott: check. Myky jobb framför mig: check. Seg hjärna: check. We're good to go.

torsdag 18 juni 2009

Dewarismer, del 2

Jag jobbar med full fräs på för att hinna bli klar före midsommar, eller bättre sagt, midsommar i skärgården. Dit vill man inte ta datorn med.

Men ett blogginlägg hinner man alltid skriva, i synnerhet om man kopierar något finurligt som någon annan har sagt:

Home is where the mortgage is.

Respect for old age does not extend to eggs.

Don't question your wife's judgement. Look who she married.

A good wife always asks her husband's advice when she has decided what to do.

Respectability is the state of never being caught doing anything which gives you pleasure.

John Dewar

onsdag 17 juni 2009

Dewarismer

En av souvenirerna från Skottland är en liten röd bok som innehåller citat av en man som hette John Dewar. Jag införskaffade den på whiskydestilleriet Dewar's i Aberfeldy, av den enda orsaken att jag råkade öppna den och se följande citat: "If we are here to help others, I wonder what the others are here for". Jeij, humor i min smak, vill läsa mer - och så blev jag några pund fattigare. Men flera fyndigheter rikare, beware! Dewar lär ha varit en driftig, berest och klipsk karl med både huvud och hjärta på rätt plats. Plus mängder av knivskarp humor. Det här citatet älskar jag:

"The cockerel does the crowing, but the hen delivers the goods."

Hahaha... ett till:

"Never open your mouth until you are absolutely certain your brain is going to work."

NOW you tell me?

tisdag 16 juni 2009

säckpipor och fudge

Huuu skönt att sparka ännu ett jobbigt korrläsningsuppdrag ut i cyberrymden och ha ledigt resten av dagen... I hate korrläsning. Men det är väl utvecklande... det här brukar jag säga när jag inte vill göra något som är intelektuellt krävande, för att motivera mig själv. Fungerar med det mesta.

Just nu låter mitt hem som en av de miljoner butiker i Edinburgh som säljer allehanda tartantrams och annat turisttjafs: säckpipor och poprytmer. Jag påminns om denna fashionabla kreation:



Jag köpte CD:n på impuls i Kyle of Lochalsh, ett pyttelitet ställe strax efter bron från Skye. Vi åt himmelsk sjömat där, alla utom J som inte gillar fisk och dessutom tyckte allt var dyrt så han beställde soppa. Klassiskt soppmartyrsbeteende, alltså. Mat är helt klart hans svaga punkt. Och samtidigt en av hans styrkor, för han lagar jättegod mat. Ok, moving on: skotska säckpipor i modern tappning, alltså. Medan jag h
ar lyssnat har jag ätit en halv platta av något som heter Scottish tablet och som är kristalliserad fudge. Smälter i munnen, det är bara socker och fett. Om jag nu skulle gå ut och köra bil har jag en känsla av att jag mittiallt skulle börja ta fel på höger och vänster, efter att ha åkt en vecka på fel sida av vägen.
I början var det särskilt jobbigt eftersom jag bara satte och spände hela tiden i baksätet och försökte "styra" bilen med blotta viljan. Raksträckor gick ännu relativt bra, men rondellerna! Till slut började jag ändå lita på pappa som nog visste vad han gjorde. För det mesta. "Jeezuz" från förarsätet betydde "hoppsan, där åkte vi fel".

söndag 14 juni 2009

A wee bit tired, but otherwise ok

E tillbaka från Skottland. Resan var 'kin fantastic. Vi såg smaragdgröna berg, vackra dalar och glittrande sjöar och bodde på helt otroliga B&B:n med superba frukostar. Första B&B:n, i Glasgow, var ett av de mest memorabla ställen jag någonsin har bott på. Jag har aldrig, jag upprepar, aldrig sett en bostad som är så inredd som denna var. Hela huset var som en vacker och överdekorerad gräddtårta inuti, and I loved it! Vi gick omkring och tittade och bara fnissade (hoppas att värdinnan inte hörde, för hon var en ängel). Jag glömde att ta vettiga foton men här finns några:

http://www.scotland2000.com/flowerhouse/morephot.htm

Och frukostbrickan, den var inte av denna värld. Visste ni att man kan ha toasthållare av porslin? Som ingår i en målad servis så att allt matchar? Jag har heller aldrig fått broderade servetter till frukost. Eller fått frukost på sängen efter att ha sovit i krispigt vita, broderade lakan av egyptisk bomull. You get the picture.

Så nu är det tillbaks till verkligheten, kadonks. Som tur har jag bara pikilite jobb imorgon, först på tisdag blir det business as usual.

lördag 6 juni 2009

nu är jag officiellt ledig i en vecka

Jaha, sku läget börja vara under kontroll då? Kappsäcken står i tamburen, ryggsäcken står färdigpackad i köket, har kollat och dubbelkollat att BÅDA passen är med och att det säkert är VÅRA pass och inte, säg, grannens... Vitsi, det ska ju bli helt jättekiva det här!

Jättekiva var också en kompis idé med traskarusell plus skumpa med tilltugg. Koncept: man samlar ihop kläder som man har tänkt föra till UFF och ordnar en bytesbörs. Det som ingen tar får UFFen. Helt lysande, som att shoppa gratis. Jag fick bland annat två fina tröjor, en i naturvitt och en i vinrött, en kortärmad svart skjorta med snärtiga puffärmar, en väska i precis den färg jag har gått och saknat, några toppar... ett femfaldigt leve för denna idé!

J ringde just och sade att BD kom vidare i tävlingen och att de alltså ska sjunga imorgon på avslutningskonserten... men med avsevärt mindre bemanning eftersom så många sticker hemåt pga t.ex. jobb. Alltså kamåån piipål. Fixa det nu så att ni inte missar the Grand Finale. Dämit.

(Gäsp) Nu lite smörgis och lite film och sen natinati. Tåget till Tammerfors går tiotiden imorgon.

onsdag 3 juni 2009

Lunch och kultur, del 2

Det var lunch och kultur idag igen. Helt kiva koncept det här, först lite snarvel kring en god lunch och sen något kulturellt som ger variation i vardagen, något lite annorlunda. Det var roligt att utforska Ars Nova, dvs. den moderna delen av museet Aboa Vetus & Ars Nova. Fina fotografier som man kunde bli länge och titta på och fundera kring, lite kusliga installationer som berörde, och jisses vilket fint hus överlag, det Rettigska palatset. Megabalkong i sten, megaträdgård och megafina detaljer överallt.

Men sedan lunchen klockan ett och en kanelbulle klockan fyra har jag inte ätit ett skvatt idag, så nu ska vi se vad vi hittar på i matväg.

tisdag 2 juni 2009

Bästa intresseklubb

Bästa intresseklubb,

ni som säkert en längre tid har gått omkring och väntat på något som är spännande och värt att notera:

ni delges härmed att jag nu är något av en expert på dränering, täckdikning och underjordisk bevattning. Jag håller dessutom på att bli en stenhård auktoritet på företagshälsovård och arbetssjukdomar.

Varsågod, notera.

Medan jag har googlat mig fram till denna sakkunskap har jag dessutom lyckats göra slut på en halv burk äppelmos från ifjol. Projekt kylskåpstömning framskrider suveränt. Mitt mål är att sluta när kylskåpet är tomt eller när jag blir fastkilad mellan armstöden på min arbetsstol, whichever comes first.

måndag 1 juni 2009

Operation "tömma frysen", fas ett: middag idag bestod av Ikeaköttbullar, klyftpotatis och gröna bönor följda av mörk chokladtårta, också den från Ikea. För imorgon har jag spanat in två griskotletter och min favoritblandning, Euroshoppers broccoli-blomkål-morot. Utöver operation "tömma frysen" pågår operation "tömma kylskåpet på halvsuspekt innehåll i diverse glasburkar" samt operation "tömma torrskafferiet", dvs. de två lägsta hyllorna i matskåpet. Det senaste projektet har redan burit frukt i form av brödbak, och detta bröd är jag nästan pinsamt stolt över eftersom jag har bakat det helt själv och UTAN RECEPT! En statusuppdatering på fejan med denna glada nyhet ledde till att M gav mig husmorspoäng and I do so agree! Brödet heter HEIDIS nöt- och morotsbröd. Helt gott också, men det är inte huvudpoängen här.

Nu ska jag ta en skiva Heidis nöt- och morotsbröd, ringla lite olivolja över det och strö på lite flingsalt och parkera min för tillfället inte så vältrimmade lekamen framför TV:n. Har på tok för mycket ogjort med tanke på morgondagen men tänker satsa på sömn och fräschare neuroner imorgon. Den här måndagen var rekordseg.

Sommarhelg i Houtskär

Nyss hemkommen från skärgården. Har suttit på färjor, bryggor, trappor, diverse trädgårdsmöbler och stekheta klippor och bara insupit sol. Obs: MED omsorgsfullt påsmetad solkräm, faktor 20. Faktor 40 på känsliga ytor. Resultat: jämn, vacker och skön solbränna istället för ojämn, illröd och kliande hy. Man lär sig. Svärföräldrarna hade farit ut och segla så vi hade huset(n) för oss själva. Pluralis beror på att det finns två hus 50 m från varandra, hus 1 som är stooort men som de håller på att flytta ut från, och hus 2 som är liiiitet men redan jättemysigt inrett och som de håller på att flytta in i. Hus 1 hade fungerande vatten i köket men nästan inga möbler kvar, hus 2 hade möbler men inget vatten i köket. Nåväl, man kan väl inte ha allt direkt. Vi klarade oss. Det här var ju då, som de flesta vet, ett alldeles osannolikt varmt och fint veckoslut. Det var med andra ord hett som katten. Men nere på bryggan fläktade det skönt. Perfekt för frukost!

Efter frukost rodde vi över till Öran, svärföräldrarnas lilla holme, och röjde bort död vass från stranden. Det var arbete med stort AR, ska ni veta.


Efter ARbete smakar det med en lat stund i solen på en slät klippa medan den manlige mannen fixar glöd för korvgrillning.